Zadelstoel

Zadelstoel

Het gebeurt regelmatig dat de begrippen zadelstoel en zadelkruk door elkaar gehaald worden. Over het algemeen bedoelt men een zadelkruk maar dit is onjuist. Een zadelstoel is een zadelkruk uitgevoerd met een rugleuning. Het woord stoel duidt ook al op de aanwezigheid van een rugleuning. Een goede zadelstoel heeft een rugleuning die zeer dicht op de zadelzitting geplaatst kan worden. Hierdoor ontstaat er een actieve zit, zonder dat er naar achteren kan worden gehangen.

De ergonomische vormgeving van de zadelzitting in combinatie met de rugleuning zorgt ervoor dat de zadelstoel u automatisch in een natuurlijke en gezonde werkhouding brengt. Een voordeel van deze zithouding is dat uw bekken in een goede stand komen te staan waardoor afknelling (c.q. bloedtoevoer) effectief wordt voorkomen.

Als u regelmatig voor een langere periode staande arbeid moet verrichten aan bijvoorbeeld een hoge werktafel, biedt de zadelstoel uitkomst. Mits u de juiste zithoogte zorgvuldig hebt ingesteld ontstaat slechts een beperkte kromming in de heupen, waardoor een goede en correcte lichaamshouding bewerkstelligd wordt. Deze houding werkt preventief en voorkomt klachten aan rug, nek, heupen en knieën. 

Foto

Zadelstoelen zijn een uitkomst voor:

* Lopende band medewerkers
* Schoonheidsspecialisten
* Apotheekassistenten
* Kassamedewerkers
* Baliemedewerkers
* Hondentrimsters
* Uurwerkmakers
* Laboranten
* Pedicures
* Operators
* Opticiens
* Kappers
* Leraars
* Artsen

Juiste zithoogte

Zadelkruk Nederland verkoopt haar zadelstoel in twee verschillende instelbare zithoogtes.

 
Zadelstoel
Onbelast Lichaamslengte Hoogte verstelling Werkbladhoogte
Standaard Tot 180 cm 47 – 66 cm < 80 cm
Hoog Vanaf 175 cm 57 – 82 cm > 80 cm

Genoemde afmetingen zijn fabrieksopgave. 
De optimale zithoogte kan mede afhankelijk van de werksituatie voor ieder individu verschillen. Aan bovenstaande kunnen geen rechten ontleend worden.

Zittend en staand werk

Het lijkt volkomen logisch dat een goede afwisseling van zittend en staand werk de meestgezonde werkstijl is. Toch is dit in de praktijk niet vanzelfsprekend en zijn er naar schatting bijna twee miljoen mensen op de Nederlandse werkvloer die onvoldoende afwisseling hebben.
 
Men realiseert zich te weinig dat hierdoor een verhoogde kans op gezondheidsproblemenontstaat. Bij regelmatig langdurig staand werk wordt de doorbloeding van de benen belemmerd wat uiteindelijk tot voetklachten en spataderen kan leiden. Dit is uitermate slecht voor de bloedvaten, spieren en gewrichten. Bij langdurig zitten worden spieren onvoldoende en eenzijdig gebruikt. Veel zittend werken verhoogd het risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten